Zelf Cointreau maken

Hoe zelf Cointreau maken:

Zelf Cointreau maken die heerlijk smaakt is zo eenvoudig. Volg de hieronder staande regels en geniet van je eigen Cointreau. Een fles van 700 ML kost rond de 21 Euro. Zelf maken kost rond de 11 Euro de fles. Een leuke besparing.

  • Koop een literfles 96% alcohol van 32 Euro of in Luxemburg voor 18 Euro alcool neutre 96
  • Neem 2 volledig gave biologische geteelde sinaasappels. (citroenen kun je ook gebruiken)
  • 750 Gram kristal suiker of 1 fles suikerstroop
  • 2 glazen weckpotten van een liter met een rubberen sluitrand
  • 2 netjes

Werkwijze om zelf Cointreau te maken

  • Doe in elke weckpot een halve liter 96% alcohol.
  • Nu stop je in elk netje 1 gave sinaasappel of citroen.
  • Hang het netje in de pot. Maar het mag de alcohol niet raken.
  • Sluit de pot heel goed af.
  • Zet de pot 3 weken op een donkere plaats
  • Een sticker met de datum van maken kan handig zijn.
  • Laat de pot 3 weken staan of tot 6 weken. Probeer uit wat voor jou het lekkerste is. (Nooit de 96% alcohol drinken, dit is zwaar giftig door zijn puurheid. Eerst met water verdunnen naar 40%)

 

De werking van de alcohol bij het zelf Cointreau maken

De damp van 96% alcohol gaat langs de schil. Deze trekt de etherische olie die in de schil zit in de alcoholdamp. Hierdoor wordt de damp zwaarder en slaat neer in de alcohol.
Als het dan 21 dagen heeft gestaan kunnen we de Cointreau gaan afmaken.

  • Wanneer je de gewone suiker gebruikt los je in 1 tot 1,3 liter liefst mineraalwater de 750 gram suiker op door het water te verwarmen.
  • Laat na het oplossen het water afkoelen
  • Nu open je heel voorzichtig de weckpotten ZONDER dat het fruit in de de alcohol valt.
  • Het fruit kun je weggooien.
  • Giet nu de alcohol inhoud van allebei de potten in een echt schone pan.
  • Voeg de suikersiroop erbij en nog een halve liter water als je de suikersiroop gebruikt / Wanneer je de gewone suikeroplossing gebruikt kun je deze toevoegen zonder extra water.
  • Roer het allemaal even door

Kantekening om het mengsel helder te houden:

  • Voeg het suikerwater bij de alcohol en niet andersom (dit maakt het troebel).
  • Zorg dat het suikerwater lauw is bij het mengen, ook dit voorkomt vertroebeling

Is de cointreau bitter – leng het aan met wat extra suikerwater.

Bij elkaar heb je nu 2 liter tot 2,3 liter Cointreau gemaakt. Je kunt dit natuurlijk in originele Cointreauflessen gieten of in flessen met een eigen sticker.