Natuurlijke koelkast

Natuurlijke koelkast voor groenten en fruit

Voedsel bewaren buiten de koelkast

Op de foto zie je ontwerpen van Jihyun Ryou uit Korea.

Natuurlijke koelkast door water te laten verdampen

Door gebruik te maken van het natuurkundige verschijnsel dat water verdampt kun je groenten en fruit langer bewaren. Wanneer vloeibaar water verdampt, dus gasvormig wordt, dan onttrekt dit warmte aan het onderliggende vloeibare water.

Van dit principe maakt de natuurlijke koeler gebruik. Wanneer je bijvoorbeeld een schotel neemt die je vult met water. Je legt over de schotel een andere schotel met gaatjes waardoor het water wat verdampt kan ontsnappen wordt het vloeibare water lager van temperatuur.

Je hebt dan geen koelkast nodig. Het verdampen van water voor koelen wordt ook wel water evaporatie genoemd. Er zijn nog steeds oudere mensen die gebruik maken van dit principe. Tegenwoordig wordt deze oude kennis weer steeds meer gebruikt in zelfvoorzienende huishoudens.

Door een goed gebruik van deze duurzame techniek maak je de helft van de koelkast overbodig. Je kunt dan groenten en fruit bewaren door de ademhaling van het nog levende fruit te vertragen. Door het gebruik maken van deze natuurlijke koeling en verdampingstechniek blijft fruit en groente langer houdbaar.

Groenten die buiten de koelkast gehouden moeten worden

Een andere weetje is dat er veel groenten zijn die in de koelkast juist sneller bederven dan erbuiten. Dat zijn vooral de groenten en fruitsoorten die een zuidelijke oorsprong hebben. Je kan dan denken aan aubergines, komkommers en tomaten, ananas, bananen, meloenen, paprikas’s. Wat deze vruchten juist nodig hebben is een hoge vochtigheid. En dat is nu precies wat deze natuurlijke koelkast doet. Het verdampt water. Dit geeft een verhoging van de luchtvochtigheid. Ideaal voor deze groenten en fruit.

Hoe maak je een natuurlijke koelkast

Het is allemaal zeer eenvoudig.Wanneer je een schaaltje water neemt. En je legt hier een rekje op waar je vervolgens het groente en fruit op kan leggen.

Jihyun Ryou ontwikkelde daarom het systeem dat hierboven staat afgebeeld. De groenten liggen op een houten rekje, boven een schaaltje met daarin een dunne laag water. Door dat schaaltje elke dag opnieuw van water te voorzien, blijven de groenten vers. Het water doet niet alleen de vochtigheid stijgen maar zorgt ook voor verkoeling, zodat een temperatuur wordt verkregen die hoger is dan in de koelkast maar lager dan in de keuken of eetkamer.

Zand gebruiken als natuurlijke koelkast

Dit is nog zo’n bijzonder eenvoudige bruikbare techniek. Neem een bakje met zand wat je licht bevochtigd. Groenten als uien en wortelen kun je hier rechtopstaand in bewaren. Door geregeld wat te bevochtigen verdampt het water en gaat de temperatuur omlaag en de vochtigheid rond de groente omhoog. Precies wat we nodig hebben om de groenten langer te kunnen bewaren. Verder helpt het de groente die normaal rechtop groeit om rechtop bewaard te worden. Dit kost de groente minder energie waardoor de bewaartijd toeneemt.