Isoleren

Je huis isoleren of “jezelf” isoleren

Vaak denk je bij isoleren aan allerlei isolatiematerialen om je huis mee in te pakken. En dit levert inderdaad energiebesparingen op. Daar staat tegenover dat de kosten van het isoleren van een huis hoog zijn. Jezelf warm houden is eenvoudiger te bereiken met goede kleding. De thermostaat kan dan al gauw een of twee graden omlaag. Je bespaart dan ongeveer 7% op de stookkosten per graad lager.

Om onszelf warm te houden maken we gebruik van de isolerende eigenschappen van lucht. Stilstaande lucht isoleert. Hoe meer stilstaande lucht we tussen onze kleding hebben met zo weinig mogelijk volume hoe meer het isoleert. (dus dunne lagen kleding die niet TE strak zitten ) Het is ook niet zo dat per definitie dikke kledingstukken automatisch beter isoleren.  Verschillende materialen zoals dons, wol en kunststof weefsels gaan allemaal op hun eigen manier manier met warmte en vocht om.  Een echt nadeel van natuurlijke stoffen (zoals katoen) is dat hun isolerende werking ernstig afneemt als ze vochtig worden.

Een goede goedkope manier om warmte vast te houden en vocht af te geven is te werken met een drie laags kleding systeem.

Welke drie lagen

  1. Laag 1 moet het lichaam droog houden. Het moet de warmte van het lichaam vasthouden maar het geproduceerde vocht doorgeven aan laag 2. Want als in laag 1 vocht komt te zitten wil dit verdampen. Dit doet het door warmte te onttrekken aan het lichaam. De eerste laag is dus de basislaag.
    Wat voor materiaal je ook kiest, de eerste laag moet praktisch aan je lichaam kleven.  De thermische kleding moet zitten als een tweede de huid zonder dat het te strak zit. Die laag dient er voor om het vocht van je transpiratie van je lichaam weg te laten vloeien en dan nog liefst voor het een vloeibare vorm heeft aangenomen. Dus we willen de damp afvoeren. Het hoofddoel van deze laag is dus het lichaam droog te houden. Een goede manier is een t-shirt of  broek of sokken van polyester / elastane.
    Indien men de fout maakt om in koude of koele omstandigheden bijvoorbeeld katoen te dragen (wat vocht opneemt en het niet afgeeft), zal het lichaam nog meer gaan afkoelen door het vocht wat in je katoenen T-shirt of werkkleding zit, en je lichaam verplichten om warmte te produceren die er misschien niet meer is, wat dan weer onderkoeling kan teweeg brengen. Basis laag kleding mag geen vocht vasthouden, maar dient dit op te nemen en door de warmte van je lichaam door te geven aan de volgende laag. 
In zeer warme omstandigheden is het dan weer net interessant om katoen te dragen. Het vocht dat dit opneemt zal je afkoelen.
  2. Laag 2 moet het vocht uit de 1e laag opnemen maar ook de warmte voldoende vasthouden.Afhankelijk van je activiteit en van de weersomstandigheden wordt hiervoor een dikkere of dunnere tussenlaag gebruikt van materialen zoals polyester, wol of fleece. Bijkomstig voordeel van de verschillende lagen is dat ook de lucht tussen de lagen bijdraagt aan de isolatie en dat vocht beter wordt afgevoerd.
  3. Laag 3 moet wind en waterdicht zijn maar toch vocht doorlaten naar buiten. Hiervoor komen stoffen in aanmerking als Gore-Tex, of vergelijkbare hightech stoffen als eVENT, Dermizax en SympaTex.

Via het hoofd verliezen we rond de 40% van onze lichaamswarmte. Daarom kunnen we met een goede muts of hoofdband of capuchon al heel wat warmte vasthouden.