Invertsuiker

invertsuiker voor wijn en glazuur en alcoholinvertsuiker

Invertsuiker

Invertsuiker is gemaakt van gelijke hoeveelheden glucose en fructose ( dat is vruchtensuiker).

Het wordt gemaakt uit gewone suiker ook wel genaamd sacharose. Dit gebeurd door de inwerking van zuren of enzymen. Een suikermolecuul is een tweevoudige suikermolecuul of disacharide. Dit kun je je voorstellen als een glucosemolecuul en een fructosemolecuul die aan elkaar vastzitten. Je kunt deze moleculen splitsen door een zuur te gebruiken. Bevoorbeeld een paar druppels citroensap in een suikeroplossing die kookt.

Fructose is zoeter dan suiker. Omdat invertsuiker ongeveer de helft fructose is, is de zoetkracht ook hoger. Dat is de reden dat er in de industrie veel gebruikt gemaakt wordt. Het is ook minder snel geneigd te kristalliseren en daardoor is het een zachtere suiker.Dat is ook de reden dat banketbakkers het vaak gebruiken bij het glazuren van banket.

Het wordt ook gebruikt om de smaak van wijn te verbeteren.  En natuurlijk ook bij het maken van likeur en champagne. Het bijzonder aan honing is dat het bijna het zelfde zoetverhouding heeft als invertsuiker. Daarom kan het ook aan honing zijn toegevoegd.

Je kunt het zelf maken

Veel leuker is het natuurlijk om invertsuiker zelf te maken:

Recept voor invertsuiker

Suiker inverteren:

  1. Neem per kilo suiker 42 cl water
  2. Verwarm het mengsel en blijf roeren
  3. Als het kookt 0.5 gram citroenzuur
    per liter toevoegen
  4. Het ontstane schuim weghale
  5. Na 10 minuten door een doek in een pan gieten
  6. Laat het nu afkoelen